Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

nyheterval

Vad säger M om ISK-skatten?

Under denna mandatperiod har S och MP höjt ISK-skatten två gånger. De har även flaggat för ytterligare höjning om de blir omvalda.

Jag skickade ett mejl till Moderaterna och frågade hur de ser på ISK-skatten och fick följande svar:

”Hej och tack för ditt mejl,

ISK-kontot skapades för att göra det lättare för människor att spara. Det är bra. Men regeringen har tyvärr sänt en helt annan signal genom att höja ISK-skatten – det är en höjning av skatten på sparande. Sparande ska uppmuntras, inte beskattas hårdare. Vi är därför starkt kritiska till regeringens skattehöjning på sparande i ISK och i kapitalförsäkring.

Vi anser att människor som sparar långsiktigt ska ha stabila och gynnsamma skatteregler. Investeringssparkontot är en viktig reform som ökar möjligheten för människor att på egen hand skapa ett långsiktigt sparande. Skillnaden mot konventionell beskattning är att medel på kontot beskattas löpande och oberoende av om värdepapperen stiger eller sjunker. Den löpande beskattningen måste därför vara måttfull. Vid ett regeringsskifte kommer vi se över beskattningen av investeringssparkonton.

Vi vill fortsätta att arbeta för att göra det möjligt för fler människor att kunna spara undan pengar varje månad till framtiden, oförutsedda utgifter eller till sin ålderdom. Därför vill vi genomföra en riktad skattelättnad på 500 kronor i månaden till människor med små inkomster som ibland har svårt att få vardagen och ekonomin att gå ihop. Genom detta får exempelvis samhällsbärare som bussförare, förskollärare och poliser mer i plånboken och större marginaler att leva på.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.