Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

nyheter

Volkswagen vad håller ni på med?

Vad håller Volkswagen på med? 
Fiffla med utsläppssiffrorna och riskera stämningar och dåligt anseende. 
Nu har girigheten gått för långt. Jag trodde verkligen inte detta om denna anrika tyska biltillverkaren.

Cirka 11 miljoner bilar världen över beräknas vara inblandade i Volkswagens utsläppsfiffel.

Bara i Sverige beräknas drygt 60.000 bilar vara utrustade med den aktuella motorn. Motormodellen heter: EA 189.

För er som inte har läst så mycket om denna skandal så har bilar utrustats med mjukvara som lurar mätinstrument att tro att bilen släpper ut mindre än vad den egentligen gör. Nu riskerar Volkswagen stora bötessummor och bolaget har redan tappat över 200 miljarder kronor i börsvärde.

Den aktuella motormodellen finns i modeller från fyra olika tillverkare. Det är Audi, Skoda, Seat samt Volkswagen.
Fördelningen i Sverige ser ut enligt följande:
Audi: 7.810
Skoda: 10.572
Seat: 831
Volkswagen: 42.473

Sen till den stora frågan, är det verkligen endast denna motormodell? Är det fler tillverkare som använder sig utav samma metod?

Risken är stor att fler bolag på otillåtet sätt har manipulerat tester för att det ska se bättre ut än vad det egentligen är.

Tycker att man borde tillsätta oberoende granskare som kollar flera modeller från olika tillverkare för att se om det verkar vara ett utbredd fusk eller inte. Skulle det visa sig att man inte kan lita på siffrorna så har vi stora problem. Detta eftersom vissa avgifter på fordonsparken bestäms utifrån dessa värden.

Men som bilägare behöver man i alla fall inte oroa sig för att bilen släpper ut mindre än vad siffrorna visar… Det är bara kolla på förbrukningssiffrorna som tillverkarna anger – helt omöjligt att nå dessa. Kanske borde man även se över hur man ska mäta snittförbrukning?

När tillverkarna mäter så är det med minimal last, max tryck i däcken, avskruvade backspeglar för att minska luftmotståndet samt med så lite bränsle som möjligt för att minska vikten. Det speglar verkligen inte verkligheten, då man ofta har många liter i tanken samt sitter mer än en person i bilen.

Politiskt kaos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.